Vragen of sparren? Bel: 31 (0)6 10 88 04 80

Leiderschapsprogramma’s

Laat samen leren de norm worden
Maak een afspraak

Zelfs de meest doorgewinterde leider is geen alwetende alleskunner. Of een superheld die de boel vanuit zijn ivoren toren gadeslaat, aanstuurt en alle radertjes perfect draaiende houdt. Sterker nog: dat hoeft helemaal niet en is allesbehalve wenselijk. Goed leiderschap is begrijpen hoe je uit alles en iedereen het beste haalt. In de rol van verandermanager, leider of product owner. Het is niet zeggen hoe het moet of met het vingertje wijzen. En het is al helemaal niet alle brandjes zelf blussen. Leiderschap is vertrouwen geven aan mensen en ervoor zorgen dat de organisatie gesmeerd loopt.

LEAD2LEARN richt zich met leiderschapscoaching en leiderschaps-programma’s op gezamenlijk leren en het verbeteren en verbreden van beïnvloedingstijlen en -vaardigheden van leiders. Zodat we binnen de context van de eigen organisatie en vanuit de eigen cirkel van invloed de impact kunnen vergroten. Met als beoogd effect dat we elkaar gaan helpen de vraagstukken die spelen op te lossen. Tegelijkertijd werken we samen aan een eenduidige stijl van leidinggeven op alle niveaus, om uiteindelijk resultaten te boeken en samen succesvol te zijn.

Coach de coach

Een onderscheidende aanpak is dat we niet zelf de leiders direct coachen, maar dat we hen leren deze vaardigheid zelf te ontwikkelen en in te bedden in de organisatie. Daarbij maken we gebruik van een zogenaamde coachingsdriehoek: de coach, de coachee en de observator. De coach en coachee zijn leidinggevenden in jouw organisatie. De observator, dat is LEAD2LEARN.

De leidinggevenden helpen elkaar met casussen uit de praktijk en wisselen elkaar daarbij af in de rol van coach en coachee.  Iedereen gaat aan de slag met de eigen leervraag, maar ook met het beïnvloeden en helpen van de ander vanuit het perspectief van die ander. We observeren en leren de coachee de leervraag te definiëren, te ontwikkelen, en toe te passen in de praktijk. Als coach leren we je de ander met de leervraag op weg te helpen, te coachen, te reflecteren en zelf effectief te adviseren. Steeds gebruikmakend van de ervaring, kennis en kunde die je gaandeweg hebt opgebouwd. Zodoende slaan we twee vliegen in een klap.

Naast aandacht voor coaching, lossen we zo direct dagelijkse vraagstukken op en gaan we concreet aan de slag met actie-experimenten om het geleerde toe te passen. Uiteindelijk zien we dat de impact van het individu zich vertaalt naar het leren als organisatie en ontstaat de gewenste ‘lerende organisatie’.

Het leiderschapsprogramma in vogelvlucht

Je titel komt hier
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
1. Bepaal het doel

In deze stap bepaal je het doel van de coaching. Of dat nu het leren zien en beïnvloeden van het systeem is, het vergroten van de ketensamenwerking, zelf effectiever worden, het ontwikkelen van de competentie van beïnvloedingstechnieken, of het versterken van het samen leren.

2. Persoonlijke intake

In een persoonlijke intake tussen de observator en de deelnemer maken we kennis en wordt het programma toegelicht. We leggen hierbij de basis voor onze samenwerking. Eerdere ervaringen met coaching worden belicht, de leervraag wordt aangescherpt en er wordt gekeken in welke context deze vraag voorkomt.

3. Stel koppels samen

Op basis van de intake bepaal ik als observator de indeling van de koppels. Onderling vertrouwen is daarbij een absolute voorwaarde; beide partijen moeten het gevoel hebben dat ze iets kunnen leren van de ander, dat alles gezegd en gevraagd mag worden, en dat ze fouten mogen maken. Ook stemmen we de leervragen op elkaar af, de mate van ervaring met coaching en de plek in de organisatie.

4. Geef de aftrap

Voor aanvang van de coaching starten we met een workshop van één dag waarin de deelnemers leren te werken met methodes die gehanteerd worden tijdens de coaching. Denk hierbij aan het doorlopen van een casus, coachen binnen de cirkel van invloed, de kracht van de juiste vragen stellen, vaststellen van je leervraag of eigen theorieën.

5. Start de coaching

De leidinggevenden coachen elkaar om beurten in duo’s. De coachee brengt de ene sessie een casus in en wordt gecoacht, om de volgende sessie zelf de coachrol in te vullen, waarbij de ander een casus inbrengt. Dit zorgt ervoor dat leidinggevenden samen leren en het nut van coaching ervaren. Tussentijds oefenen we met het geleerde door gerichte actie-experimenten die we aan elkaar terugkoppelen.

6. Geef workshops

Het kan voorkomen dat bepaalde thema’s extra aandacht en diepgang behoeven zoals het leren herkennen en beïnvloeden van terugkerende (gedrag)patronen, non-verbale communicatie, maar ook samenwerking tussen afdelingen. Op het moment dat het meer diepgang vraagt en past bij de leervragen geven we plenair aandacht aan het onderwerp in de vorm van korte workshops. Het centrale vraagstuk is dan voor iedereen helder en het leerproces wordt versneld.

7. Wissel de koppels

Na verloop van tijd formeren we nieuwe koppels om nieuwe energie in het programma te brengen en leervragen en coachingsvaardigheden effectief te bundelen en te ontwikkelen. Bij de samenstelling van de koppels wordt weer gekeken naar de mate van  samenwerking in de keten en waar verbetering op dit gebied nodig is. We kunnen ook een stap verder gaan en meer uitdagende karakterprofielen koppelen die elkaar nodig hebben in de keten maar waartussen de samenwerking nog niet goed loopt.

Sturing op het programma

Om het coachingprogramma goed aan te sturen is het aan te bevelen om maandelijks of tweemaandelijks een evaluatiemeeting te organiseren. Dit biedt de observator en vertegenwoordigers van het programma de mogelijkheid om de voortgang te bespreken, patronen te herkennen, ervaringen van deelnemers te delen, te bepalen of het ritme van de coachingsessies nog passend is, en thema’s eruit te halen die extra aandacht behoeven. Het gaat dan om vraagstukken die niet individueel opgelost kunnen of hoeven worden, maar waarvoor organisatiebreed aandacht nodig is, zoals bijvoorbeeld effecten van een gekozen samenwerkingsmodel. Zo blijven we aangesloten en zorgen we samen voor blijvend succes.

Wat kun je verwachten?

Persoonlijk

Persoonlijk

Mensen doen zaken met mensen. En persoonlijk contact staat dan ook altijd voorop. Want om beweging te creëren en het hoogst haalbare resultaat neer te zetten, hebben we elkaar hard nodig.

Expertise

Expertise

Inmiddels heb ik de nodige vlieguren op mijn naam staan. In verschillende disciplines en bedrijfstakken, en zowel vanuit de positie van dienstverlener alsook binnen de eigen organisatie.

Klantfocus

Klantfocus

Onze samenwerking draait niet om mij, maar om je organisatie, je mensen en vooral ook je klanten. Met als doel die drie succesvol samen te brengen en hierin de juiste balans te vinden.

T

Transparant

Transparant

Elke samenwerking begint met het managen van verwachtingen. Ik zeg dan ook wat ik doe en doe wat ik zeg. Denk mee en denk vooruit. En vertel je niet wat je wilt horen, maar wat je horen moet.

Prikkelend

Prikkelend

Net over de grenzen ontstaan meestal de beste ideeën. Ik stimuleer mensen dan ook om het onbekende te ontdekken, zichzelf te verrassen en te verbazen, en zo verder te komen dan gedacht.

1

Pragmatisch

Pragmatisch

Mijn aanpak is flexibel en wendbaar en ik benader de zaken op nuchtere en realistische wijze. Uitgaande van wat je nodig hebt, niet van wat je denkt nodig te hebben. En gericht op resultaat.

Plezier

Plezier

Het is mijn passie om vakkwaliteiten naadloos te combineren met een persoonlijke touch. Om zo ook ruimte te laten voor de menselijke kant van het verhaal met een lach & een traan.

Lead to Learn

Lead to Learn

Huub van de Wiel
T: +31 (0)6 10 88 04 80
E: huub@lead2learn.nl

Meer over ons
Contactformulier